Cum toate cheltuielile zilnice cresc si echipamentul de schi este relativ sarac iar problemele care intervin in momentul in care ar trebui il schimbi sunt in general legate de bani si timp, acum a venit momentul sa beneficiezi de un raport pret-calitate foarte bun, oferit de schiurile moderne, indiferent de nivel. Achizitionarea unui echipament nou este cea mai buna metoda de a fi sigur ca este cel mai potrivit pentru nivelul si stilul tau de schi. Un echipament de schi corect ales iti va creste performantele pe partie.
Nu de putine ori pentru a avea ce e mai bun trebuie sa scoatem din buzunar MULT dar nu este si cazul echipamentului de schi. Schiurile pentru experti sunt scumpe dar sunt in asa fel construite ca sa fie bune doar pentru experti, deci daca nu esti la acest nivel, nu are rost sa te mai uiti la aceste schiuri. Daca esti un schior mediu ar trebui sa iti cumperi schiuri pentru schiorii medii. Materialele folosite sunt de aceeasi calitate ca cele folosite la schiurile pentru experti doar ca sunt special prelucrate/combinate pentru a se comporta perfect in picioarele unui schior de nivel mediu. Vei schia mai bine cu ele, te vei simti mai bine pe ele si mai mult de atat vei economisi bani pentru un weekend la schi sau chiar mai multe. Trebuie sa fi corect cu tine si cu cei care iti recomanda schiurile potrivite, in felul acesta vei fi sigur ca primesti echipamentul potrivit. Gandeste-te care este nivelul tau actual si unde vrei sa iti folosesti echipamentul pe care il cumperi.
Cateva lucruri pe care ar trebui sa le sti cand te duci sa cumperi un schi :
Radius - Raza
Acest cuvant "radius" sau "raza" care apare prin cataloage sau pe site-uri de profil se refera la raza schiului si reprezinta raza virajului ( raza semicercului ) pe care acel schi poate sa il faca "natural". Presupunand ca ,datorita curburii, cantul unui schi ar putea sa fie o parte dintr-un cerc atunci raza cercului este si raza schiului. Raza este in general data in metrii. Factorii care influenteaza raza sunt lungimea si latimea schiului. Sintagma "raza de virare" este oarecum diferita de "raza" deoarece ea reprezinta dimensiunea virajelor, raza virajelor, pe care le poti taia cu acest schi si depinde de stil si de forta cu care se apasa pe schi. In momentul in care apesi mai tare in viraj, acesta va deveni mai strans, cu o raza mai mica.
In general schiurile create pentru partii au raza cuprinsa intre 10 si 18 m ceea ce inseamna ca vor initia viraje usor, iar schiurile pentru schi in afara partiilor vor avea raza +25 m. Schiurile allmountain sunt undeva pe la mijloc, ele trebuind sa se prezinte bine si pe partie si in afara ei. Schiurile allmountain au o raza relativ mica si latimea schiului sub clapar relativ mare.
Sidecut/Shape - Taietura/Forma
Cuvantul sidecut (sa ii spunem forma) este intalnit in toate cataloagele si pe toate website-urile care trateaza subiecte legate de schiuri si reprezinta latimea maxima a schiului in 2 zone, la varf si la coada si latimea minima intre varf si coada, in general aflata intre legaturi, sub clapar. Masurate in mm apar in formula urmatoare : varf(tip)/mijloc(waist)/coada(tail) .
O taietura mai pronuntata va crea un schi cu o raza mica, schiuri care in general sunt destinate partiilor, schiuri care vireaza foarte usor. Schiurile cu o taietura mai putin pronuntata au o raza mai mare sunt in general pentru zapada mare. Acestea vireaza putin mai greu.
Mijlocul lat, gasit la schiurile de Freeride si Backcountry ofera schiului flotabilitate si stabilitate ceea ce inseamna ca se va descurca foarte bine in zapada mare dar se va simti greoi pe partie, deoarece schimbul de greutate de pe un cant pe altul se face mai lent.
Mijlocul ingust gasit la schiurile destinate partiilor face schiul sa fie foarte vioi in viraje, iar trecerea de pe un cant pe altul se face foarte rapid si usor.
Latimile tipice pentru mijlocul schiului sunt : 62-72 mm pentru schurile de partie, 73-82 mm pentru schiurile allmountain si peste 82 mm pentru schiurile de freride si backcountry.
Coada va afecta finalul virajului. Schiurile cu o coada mai lata vor pastra energia inmagazinata in timpul virajului si vor accelera schiul la iesire din viraj ( ex : Salomon Streetracer ). Schiurile cu o coada mai ingusta sunt usor de derapat spre sfarsitul virajului, deci mai usor de controlat ( ex : Atomic B9 ).
Varful este de asemenea important, de exemplu un schi cu un varf lat si cu un mijloc ingust o sa initieze foarte usor un viraj carve cat se poate de lin.
Alegerea corecta a dimensiunii schiului este dependenta de mai multi factori.
Greutatea schiorului: Greutatea ta este mai importanta decat inaltimea ta, deoarece aceasta face ca schiul sa se indoaie, flexeze, curbeze. Schiorii grei au nevoie de schiuri mai mari ( sau mai dure, rigide ) pentru a avea mai mare stabilitate. Schiorii mai usori ar trebui sa se orienteze spre schiuri mai mici deoarece dispun de o forta mai mica pentru a flexa schiul.
Abilitatea/Agresivitate schiorului : Cu cat este mai lung schiul cu atat mai aderent si stabil va fi. Pentru cei care nu doresc stabilitate la viteza si vor extra manevrabilitate ar trebui sa se orienteze spre un schi mai mic.
Unde va fi folosit : Dimensiunile mentionate mai jos sunt informative si variaza in functie de abilitatea, greutatea si inaltimea schiorului.
- Partie : Un schi cu o inaltime intre barbie si ochi, pentru viraje usoare de carving si control.
- All mountain : Un schi cu inaltime cuprinsa intre nas si frunte.
- Freeride : Un schi care este mai inalt decat nivelul fruntii.
- Freestyle : Un schi care sa fie pana la nivelul nasului, dar daca este si pentru Backcountry mai pune cativa cm.
- Backcountry : Cel mai mare schi pe care il poti manevra pentru flotabilitate maxima.
sursa www.skivirus.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu